SD – Rött

Rött: För ca 10 000 år sen inleddes den neolitiska revolutionen vilket innebar att man börjar bruka jorden, först enkelt genom att trycka ner frön i jorden och sedan med plöjning med smidda redskap. Utvecklingen drevs förmodligen på av en försämrad mattillgång pga en klimatförändring. Tidigare har den mänskliga utvecklingen gått långsamt och biologiskt men nu tar den ordentlig fart och man kan säga att den drivs av teknologin från och med nu. Med jordbruk blir människan bofast, lär sig bryta senare bryta malm och gjuta redskap – och vapen.

I och med teknologiutvecklingen kan nu flera människor födas per area och arbetstimme och med vapenmakt och en yrkesarmé kan hela riken eller härskardömen kan byggas upp, ledda av en enväldig kejsare eller härskare. Nu trotsas de gamla andarna och respekten för allt levande och aggression och makttörst blir den dominerande egoistiska logiken, helt enkelt för att den är överlägsen och konkurrerar ut föregående lila nivå. Makt är målet med allt och det skaffar man sig genom att vara starkast, grymmast och slå till först. Svaghet och rädsla är för förlorare och bestraffas. Någon moral existerar inte annat än den starkes rätt. Romarriket, Djingis Kahns Mongoliet och vikingarna är exempel på röda riken. De gamla andarna och naturmystiken ersätts med en uppsättning gudar med mänskliga egenskaper på Olympen eller i Valhall och den mest framträdande arketypen är krigaren och hjälten vars namn bevaras i evig ära.

I dagens samhälle finner vi det här värdesystemet exempelvis hos fotbollshuliganer, mc-gäng, i den organiserade undre världen som juggemaffian och bland upproriska hormonstinna tonåringar (även om alla skolungdomar kan bedriva röd hänsynslös mobbing om vuxenvärlden inte är närvarande). Man hittar det också hos militanta terrorister oavsett religion eller politisk hemvist, islamistiska eller kristna, i nynazism eller vit makt-rörelsen. Ofta anspelar man på vikingakulturen med liknande språk och symboler.

Från populärkulturen illustreras kampen mellan de två värdesystemen lila och rött i Mel Gibsons Apocalypto där en jägar-samlarstam blir angripen och tillfångatagen av röda Maya-indianer. Från romarriket har vi Gladiator och Meg Griffin från Family guy ger en bra illustration av det röda värdesystemet som kan behövas för att överleva i ett fängelse med grova brottslingar.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.